top of page

Living

‘LIVING’ is een sociaal artistiek project dat hybride circus brengt tot voorbij de muren van de publieke ruimte. Zowel het creatieproces als de voorstellingen gaan door op locaties die hier niet voor bestemd zijn zoals; woonkamers, zorginstellingen, cafés, bibliotheken, gevangenissen, … De uiteenlopende architectuur en de intimiteit van deze plaatsen maken integraal deel uit van het gebeuren. 

 

Be Flat vindt haar interesse in de uitwisseling die plaatsvindt tussen bewoner, artiest, organisatie en publiek. Het gezelschap wilt nieuwsgierigheid ten opzichte van het onbekende stimuleren en ervoor zorgen dat iedereen hedendaags circus kan beleven vanop de eerste rij, ook de meest kwetsbaren onder ons.

 

Het intergenerationele en discipline-overschrijdend karakter van het LIVING team zorgt voor een brede en flexibele aanpak. Een groep van 11 artiesten bestaande uit circusartiesten, audiovisuele kunstenaars, acteurs, dramaturgen en jazzmuzikanten vindt elkaar in ‘LIVING’.

Een project in 3 fasen:

 

LIVING Labo (6 onderzoeksweken: januari 2023 – juni 2023)

We beginnen met een uitgebreide onderzoeksperiode waarbij we als groep een gemeenschappelijke performatieve taal ontwikkelen. 

De locaties en de toeschouwers zijn variabele factoren die een groot aandeel hebben binnen LIVING. Via ‘veldimprovisaties’ en aan de hand van ‘open labo’s’ tasten we af hoe we met deze componenten kunnen spelen. Het doel van deze residentieweken is om samen ons potentieel bereik en de gewenste impact te definiëren. 

https://vimeo.com/811270762

LIVING Circus (6 creatieweken: oktober 2023 - februari 2024)

Vervolgens werken we toe naar 5 verschillende voorstellingen in duo en trio bezetting. We maken stukken van 25 minuten die zich telkens verbinden met de plaats waar ze gebracht worden.

De groepsleden nemen specifieke rollen op om elkaars maakproces mee op te volgen, te ondersteunen en deels te begeleiden. Het maken van adaptieve voorstellingen kan enkel aan de hand van reële spelsituaties. We spelen try-outvoorstellingen op Theater op de Markt, CirkLabo festival, cc De Spil, (MiraMiro festival of Smells like circus: te bevestigen) en gaan ‘in première’ op het huiskamerfestival Chambre d’O van cc De Grote Post.

 

LIVING Beyond (vanaf maart 2024) 

“Om drempelverlagend en inclusief circus te brengen moet men in de publieke ruimte zijn!” 

Bij LIVING Beyond maken we de brug tussen privé- en publieke ruimtes. We realiseren ‘One-shot performances’ waarbij we een gemengder publiek bereiken en waarbij de impact groter is. De conceptualisatie en realisatie van deze ‘happenings’ gebeurt telkens in nauwe samenwerking met de organisatie en haar lokale culturele partners. Iedere Beyond voorstelling wordt op maat gemaakt en heeft een eigen logica, esthetiek en boodschap. De buurt wordt actief betrokken en krijgt een rol in het gebeuren. We werken met intensieve creatieperiodes van maximum 10 dagen waarbij vervolgens een beperkte reeks voorstellingen gebracht wordt. 

We plannen LIVING Beyond voorstellingen in samenwerking met MAD Festival, Circusstad, Theater op de Markt, CirkL, Hopla! en De Groote Stooringe 

Schermafbeelding 2023-01-06 171003.jpg
bottom of page